Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Att skriva en ansökan

Hero Bakgrundspattern

Här går vi igenom vad man ska tänka på när man skriver en ansökan. I exemplet nedan fokuserar vi på ansökan om arbetsstipendium inom bild och form. 

Tänk på detta innan du påbörjar en ansökan:

  1. Läs noga anvisningarna i ansökan och följ dem.
  2. Tänk på vem som är mottagaren, vem är läsaren?
  3. Var tydlig i dina beskrivningar och låt gärna någon annan läsa din ansökan innan du skickar in.
  4. Välj aktuella arbetsprover.
  5. Sök i god tid!

Vi rekommenderar i första hand att ansöka via vår e-tjänst. Du kan logga in med Bank-ID eller skapa en inloggning med e-post och lösenord. Nedan går vi igenom ansökans upplägg.

På första sidan av ansökningsblanketten anger man sina personliga uppgifter. Personnumret skrivs ÅÅÅÅMMDD-XXXX. Saknar du svenskt personnummer klickar du i ”saknar svenskt personnummer” och anger då födelsedatum ÅÅÅÅMMDD.

Om du loggar in med BankID hämtas din folkbokföringsadress automatiskt. Om du har ett svenskt personnummer men inte är folkbokförd i Sverige så behöver du kryssa i att du ”saknar svenskt personnummer” och sedan kan du skriva in din adress manuellt.

Ange e-postadressen dit du vill få en bekräftelse på mottagen ansökan samt beslutsmeddelande.

Under bankuppgifter är det viktigt att du väljer korrekt bank i rullistan för att kunna ange rätt antal siffor för clearningnummer och kontonummer. Om du har Swedbank med 5 siffror i clearingnummret ska du välja ”Swedbank och fristående Sparbanker” i rullisten med förslag på banker. Om du har personkonto hos Nordea ska du välja ”Nordea, Personkonto” .

Utbildning är inget krav för att beviljas ett stipendium. Du kan dock inte beviljas ett stipendium om du är studerande på mer än 50 procent när beslut fattas. Om du inte har en utbildning så kryssar du i ”jag har ingen eftergymnasial utbildning”.

Om du har en eller flera utbildningar så ska du ange skolans namn och ort, program/inriktning (t.ex. fri konst, arkitektur), studietakt (%), examensår och månad för examen.

Här anger du om du bedriver din verksamhet i företagsform. Du har också möjlighet att ange om du bedriver din konstnärliga verksamhet i någon annan form, t.ex. enskild firma, aktiebolag, handelsbolag eller annat.

Under denna flik anger du även om du har en anställning. Om du har en anställning så ska du ange arbetsgivare, sysselsättningsgrad i procent (t.ex. 50 procent av heltid) osv. Är du fritt verksam med eller utan eget företag behöver du inte fylla i arbetsgivare.

Konstform och konstnärskategori
Här anger du konstform (t. ex. bild och form), konstnärskategori t.ex. bildkonstnär. Du har även möjlighet att ange underkategorier för vissa konstnärskategorier. Ditt val här påverkar vem som granskar din ansökan. Vi använder kategorierna för att distribuera ansökningar på ledamöter som har en expertis inom ditt område. Det slutgiltiga urvalet diskuteras dock alltid av samtliga ledamöter som representerar olika konstnärskatergorier.

Beskrivning av konstnärlig verksamhet
Här beskriver du i löptext din konstnärliga verksamhet. Du kan t.ex. beskriva inriktningen på ditt konstnärliga arbete, tematik, arbetsprocesser och annan viktig information om din arbetssituation.

Separatutställningar
Här redogör du för de separatutställningar (eller jämförbara offentliga framträdanden) du haft de senaste fem åren.

Grupp- samlingsutställningar
Här redogör du för samlings- och grupputställningar, deltagande i festivaler, eller dylikt de fem senaste åren. 

Andra offentliga framföranden
Här redogör du för andra offentliga framföranden, t.ex. performance, screenings, modevisning, etc.

Representation på museum, institution
Här anger du i vilka samlingar du finns representerad på museer eller andra offentliga institutioner.

Gestaltningsuppdrag
Här skriver du genomförda konstnärliga gestaltningsuppdrag.

Publikationer
Här redogör du för dina publikationer där du är den konstnärliga avsändaren.  

Andra visnings-/försäljningsytor
Här redogör du för andra visnings- och försäljningsytor där du förekommer.

Övrig konstnärlig verksamhet
Här redogör du för andra typer av konstnärliga uppdrag du genomfört, som inte ryms under rubrikerna ovan.

Arbetar i duo eller grupp tillsammans med
Här anger du om du regelbundet arbetar tillsammans med en eller flera andra konstnärer i ett gemensamt konstnärskap.

Stipendiets påverkan på din konstnärliga verksamhet
Här har du möjlighet att utveckla dina tankar om hur du skulle arbeta med hjälp av ett stipendium. Beskriv t.ex. hur det skulle påverka din konstnärliga verksamhet och om det är något specifikt du planerar att arbeta med under det kommande året.

Stöd av mindre betydelse
Stöd av mindre betydelse kan vara såväl i form av bidrag som subventioner från det offentliga. De stödformer som är mest troliga att enskilda konstnärer omfattas av är vid sidan av Konstnärsnämndens stipendier och bidrag vissa stöd från Författarfonden. Men även särskilt riktade företagsstöd från t.ex. Almi, Arbetsförmedlingen, Tillväxtverket, Vinnova och regioner kan vara aktuella. Det kan också gälla nedsättning av sociala avgifter för företagare.

Stöd av mindre betydelse kallas ibland även försumbart stöd eller de minimisstöd.

Hur vet jag om ett stöd räknas som ett stöd av mindre betydelse?
Det ska framgå i samband med utlysningen av stödet. Det ska också framgå i beslutet om eventuellt stöd.

Ekonomiska förhållande och fastställd förvärvsinkomst
Du hittar uppgiften om den fastställda förvärvsinkomsten i de uppgifter du fått från Skatteverket, slutskattebesked för de senaste tre inkomståren. Dessa uppgifter hittar du också om du loggar in på ”Mina sidor” med din e-legitimation på Skatteverkets hemsida och laddar ned ”Beslutade skatteuppgifter” för de aktuella åren. Har du haft inkomster som beskattats i ett annat land ska du ange beloppet omräknat i svenska kronor. Har du inkomster från flera länder summerar du dessa. Har du inte haft någon inkomst i utlandet anger du 0.

https://www.skatteverket.se/

 

För att aktivera fälten för arbetsproverna så behöver du först ange konstform under fliken Verksamhet. Det är obligatoriskt att bifoga 5-10 filer. Välj aktuella arbetsprover som är representativa för ditt konstnärskap, helst från de två senaste åren. Tänk på att det kan vara bra att välja både närbilder på dina verk och bilder som visar hur verken presenteras i ett sammanhang.

Godkänd storlek (MB) för respektive filformat är: jpg (2MB), mp3 (20 MB), mp4 och mov (50 MB).

Du har även möjlighet att lägga till kompletterande länkar i ansökan.

Frågor och svar om e-tjänsten

Här kan du läsa om de vanligaste problemen som kan uppstå i samband med att du loggar in och fyller i ansökningar i Konstnärsnämndens e-tjänst.

Arbetsstipendium inom bild och form

Här kan du läsa mer om arbets-och långtidsstipendium inom bild och form.

Vanliga frågor kring ansökan