Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Ganneviksstipendiater 2024

Ganneviksstipendierna 2024 går till Sam Hultin, Virpi Pahkinen, Ruben Östlund, Wanja Djanaieff, Mats Edén och Erik Holmström.

Ganneviksstipendiets logotyp 2024
BILD

Sam Hultin

Sam Hultin har med enorm hängivenhet kartlagt, dokumenterat och synliggjort queera individers historia i staden. Med stadsvandringen som konstform leder Sam sin publik till insikter om hur syn och attityder ändras över tid, och framför allt hur queera gemenskaper och rum utgjort en del av stadens historia långt innan vi föreställer oss.
Med staden som forskningsstudie och konstrum är Sam Hultin en oumbärlig historieskildrare av sin egen communitys berättelser.

Sam Hultin, Ganneviksstipendiat Bild 2024.
DANS

Virpi Pahkinen

Virpi Pahkinens omisskännliga dansverk är majestätiska och kontemplativa och har under decennier fascinerat och berört publik över hela världen.  Såväl som solodansare som i koreografier åt andra frammanar hon dansens sakrala krafter. I hennes universum ryms växlande konstuttryck med ett rörelsespråk som samtidigt är djupt avskalat och koncentrerat.
Med fullkomlig närvaro och rituell precision får Virpi Pahkinen oss att reflektera över tillvarons mer ogripbara dimensioner.

Virpi Pahkinen, Ganneviksstipendiat 2024
FILM

Ruben Östlund

Med psykologisk precision koncentrerar Ruben Östlund sociala spel till hypnotiskt filmiska situationer. Han är en träffsäker socialantropolog, radikal bildkritiker och obotlig retsticka, och har skapat scener som är så särpräglade att de både skrivit in sig i filmhistorien och i samhällets gemensamma referensbank. Hans konceptuella metod, oefterhärmliga estetik och drastiska humor har gjort honom till en av världens mest inflytelserika filmkonstnärer.

FORM

Wanja Djanaieff

Gula kungakronor på blå botten eller en stilla fika i bersån – Wanjas Djanaieffs lustfyllda färgkombinationer och mönster är omöjliga att värja sig mot.
Textilformgivaren Wanja Djanaieff har en alldeles egen och framstående plats i Sveriges textil- och designhistoria. Som konstnär, designer, kostymör, lärare, scenograf och sedermera professor har hon nydanat det textila uttrycket, ofta med en kärleksfull vinkning till den svenska folkkonsten.
Wanjas mönster är på en och samma gång ikoniska tidsmarkörer och evigt unga.

Wanja Djanaieff, Ganneviksstipendiat Form, 2024
MUSIK

Mats Edén

Mats Edéns virtuosa konstnärskap förenar världar. Djupt rotad i värmländsk folkmusiktradition har han inte bara utvecklat svensk folkmusik men också flätat samman musiktraditioner från olika kulturer. Som tonsättare och konstnärlig ledare för Groupa har han med lekfull elegans kombinerat ett outtröttligt sökande efter ålderdomliga spelsätt med en blick framåt.
Mats Edén fortsätter att omdefiniera vad folkmusikens uttryck kan och bör vara.

TEATER

Erik Holmström

För Erik Holmström tycks inget vara omöjligt när han skapar nya världar av välkända föremål. För visst känner vi igen oss i det som gestaltas där på scenen även om skådespelaren har en flörtkula till huvud.
Hans världar är ofta humoristiska, storslagna och angelägna och expanderar vår syn på teaterns möjligheter.
Med lekfulla intentioner och ett nyfiket sinne utforskar, utmanar och tänjer Erik Holmström på dramatikens gränser.