Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

IASPIS Open Studios Spring 2025

Obs! Information på svenska kommer att publiceras här inom kort!

Open Studios flyer

IASPIS Open Studios – Våren 2025
8 april | kl. 13–20
IASPIS, Maria Skolgata 83, Stockholm

Välkommen till IASPIS Open Studios Spring 2025

Under en dag öppnas dörrarna till IASPIS på Maria Skolgata 83. Konstnärer, arkitekter och koreografer i residens bjuder in till sina ateljéer för en dag av dialog, process och utforskande. Rummen fylls med rumsliga experiment, rörliga bilder, förkroppsligade språk och ljudlandskap – och ger inblickar i hur berättelser tar form genom material, plats och relationer. Under dagen bjuder de medverkande i residenset in till samtal, performance och visningar tillsammans med inbjudna gäster: konstnärerna Jens Fänge och Johanna Billing, arkitekt Sara Brolund de Carvalho, curatorerna Ulrika Flink, Hendrik Folkerts och Joanna Sandell, författaren Tova Gerge, samt forskaren Elof Hellström. Dagen innehåller även en poesi-performance på svenskt teckenspråk av Amina Ouahid. Kom och fördjupa dig i praktikerna, frågorna och angelägenheterna som formar dem.

PROGRAM

13:00 Dörrarna öppnas

13:00–18:00 Visningsprogram med videokonst av Khairullah Rahim, Karin Keisu & Josse Thuresson
Drop-in under hela dagen. Total programtid: ca 54 minuter
(Projektrummet)

13:00–18:00 På gränsen till att bli: Rummet mellan lyssnande och rörelse
Immersiell installation av koreograf Rebecka Hansson (Dansstudion)

Hur känns det att uppfatta en impuls och agera på den? Rebecka Hansson välkomnar dig in i sin pågående research, där ett rum med enkla instruktioner väcker kroppens nyfikenhet och tvekan, begär och motstånd. Genom att utforska gränslandet mellan lek och sårbarhet bjuder rummet in till att öva på att vara i kontakt – med dig själv och kanske även med andra.

13:10 Officiell öppning
Välkomsttal av Mika Romanus, generaldirektör för Konstnärsnämnden (Foajén)

SAMTAL & PERFORMANCE

13:30 Om floder kunde väva tillbaka: Spekulativa ekosystem & nomadiska historier – om markanvändning och landskapsmönster i Anatolien och bortom
Performativ visning av Dilşad Aladağ i samtal med Magnus Ericson (Studio 1)

Arkitekt och forskare Dilşad Aladağ följer sammanflätade historier om marklagar, migration och miljöförändringar i Çukurova i södra Anatolien, och drar paralleller till berättelser om landskap i Norden. Genom spekulativt berättande samt arkiv- och materialbaserad forskning utforskar hon hur vattendrag, växtlighet och pastoralistiska rörelser formar – och formas av – kulturella och politiska strukturer.

14:00 Fragment, territorier och perspektivets kraft
Patricia Bentancur – Filmvisning i ateljén, kort introduktion kl. 14 (Studio 6)

Patricia Bentancur presenterar ett urval videoverk som en del av en pågående konstnärlig undersökning av territoriets symboliska, politiska och affektiva dimensioner. Genom att arbeta med filmarkiv, röst, text och bild sätter Bentancur samman poetiska konstellationer som utmanar gränserna mellan personligt och kollektivt minne, synlighet och frånvaro. Hennes praktik ifrågasätter geografiska kunskapsformer och uppdelningen av globala kamper, och bjuder in betraktaren till ett rum där bilder blir fragment av ett större arkiv — ett som vecklar ut sig genom avstånd, osäkerhet och gemensamma föreställningsvärldar.

14:15 “mulher de rua”, borde du inte bygga ett hem?
Michelle Jean de Castro i samtal med Sara Brolund de Carvalho (Studio 8)

”När man växer upp i Brasilien är det vanligt att höra någon säga: Men du vill väl inte vara en ‘mulher de rua’, eller hur? (‘kvinna från gatan’). Denna fras riktas ofta till flickor och kvinnor som en form av social kontroll, med innebörden att de bör undvika beteenden som anses olämpliga eller som utmanar hemmets normer.

…Jag vill vara en mulher de rua…

Det som från början verkade vara en kamp för att ta plats på gatorna förvandlades gradvis till ett raseri mot de begrepp och idéer som förknippas med hemmet. Kanske är båda delarna en del av mitt försök att förstå var jag kan existera.”

I samtal med arkitekt och forskare Sara Brolund de Carvalho reflekterar Michelle Jean de Castro över arkitektur, kön och den instabila föreställningen om ”hemmet” som både plats och symbol — och frågar sig hur rumsliga föreställningar kan rymma komplexitet, motstånd och autonomi.

14:45 Landskap av privatisering och motstånd
Jamie Hignett i samtal med Elof Hellström (Foajén)

Hur motstår kollektiva rum processer av urban utplåning? Jamie Hignett kartlägger städers sociopolitiska omstrukturering genom exempel som Folkets hus i Sverige, och arbetarklassens bostadsområden i Storbritannien. Genom sin forskning samtalar han och undersöker hur privatisering och stadsomvandling tränger undan samhällen, samtidigt som självorganiserade platser erbjuder motberättelser och alternativa framtider.

15:15 Rollerna vi spelar: Att utforska deltagande i konsten
Rebecka Hansson i samtal med Tova Gerge (Dansstudion)

Författaren och dramaturgen Tova Gerge samt koreografen Rebecka Hansson reflekterar över maktdynamik inom performance, rollspel som metod och hur man kan skapa utrymme för både handlingskraft och skörhet i deltagandebaserade möten.

15:45 Ostadig mark: Minne, myt och materialitet
Munish Wadhia i samtal med Ulrika Flink (Foajén)

Hur kan förfäders minnen ta form? Munish Wadhia diskuterar materiella historieberättelser, förflyttning och konstnärliga processer som suddar ut gränsen mellan personliga och kollektiva narrativ. Wadhias praktik bygger på abstraktion, pigment och ärvda former för att utforska hur minnet lever i materialet – och hur myt och frånvaro formar det visuella språket.

16:00 Den iscensatta bilden: Måleri, rum och stillhetens teater
Carin Blücher i samtal med Jens Fänge (Studio 9)

Hur samspelar måleri med scenografi, fotografi och kropp? Carin Blücher konstruerar iscensatta kompositioner där människokroppen interagerar med rumsliga och måleriska element. Tillsammans med konstnären Jens Fänge samtalar de om måleriets förhållande till scenrum och bildens teatralitet.

16:30 Dynamo-stipendieutdelning (Foajén)

Matts Leiderstam, ordförande, presenterar årets stipendiater: Jonelle Twum för Black Archives Sweden samt Sebastian Dahlqvist och Elof Hellström för Hägerstensåsens medborgarhus.

17:00 Att tala med och genom
Karin Keisu & Josse Thuresson – poesiperformance på teckenspråk av Amina Ouahid, följt av samtal med Johanna Billing (Studio 2)

Genom teckenspråkspoesi och film utforskar Keisu & Thuresson språkets synlighet – dess gränser och möjligheter. I samtal med Johanna Billing diskuterar de hur minoritetsspråk och förkroppsligat berättande blir handlingar av agens och självbestämda narrativ i deras praktik.

Med tolkning till och från svenskt teckenspråk.

17:45 IN(to)visibility
Khairullah Rahim i samtal med Hendrik Folkerts (Studio 3)

Hur har visuella spår av motståndskraft manifesterats i material genom historien? Khairullah undersöker hur användning av syntetiska ytor, reflektion och queer estetik kan användas som strategier för att navigera inom övervakning, synlighet och uttryck för identitet och autonomi.

18:15 Osagt, osynligt, oförglömt
Caroline Ricca Lee – i samtal med Joanna Sandell (Studio 4)

Hur kan personliga arkiv rubba dominerande historieberättelser? Caroline Ricca Lee utgår från feministiska metoder, diasporiskt minne och materiellt berättande för att återta utplånade och fragmenterade narrativ. Samtalet utforskar hur förkroppsligat minne och vardagliga föremål kan utmana institutionella representationer och erbjuda alternativa sätt att minnas och förstå.

19:00–19:30 Frekvenser av frihet: Rave och radikal samling
Afterparty med Jamie Hignett – (Projektrummet)

Genom berättande, ljudspår och reflektioner från Pelican House i London utforskar Jamie Hignett vikten av kollektiva samlingar i skapandet av alternativa politiska föreställningsvärldar. Denna session flätar samman ljud, bild och berättelse för att visa hur rum för kollektiv frigörelse har försökt föreställa sig nya världar – och hur de genom historien omstrukturerats uppifrån för att förtrycka dessa begär.

18:00–20:00 Bar & musik (Foajén), Bröd & ost (Köket)

Alla samtal hålls på engelska.

Gästcurator: Corina Oprea
Grafisk design: Aron Kullander-Östling

Medverkande konstnärer
Dilşad Aladağ (Turkiet/Tyskland)
Patricia Bentancur (Uruguay)
Carin Blücher (Sverige)
Rebecka Hansson (Sverige)
Jamie Hignett (Storbritannien)
Michelle Jean de Castro (Sverige)
Karin Keisu & Josse Thuresson (Sverige)
Caroline Ricca Lee (Brasilien)
Khairullah Rahim (Singapore)
Munish Wadhia (Storbritannien/Sverige)

Gäster
Johanna Billing, konstnär
Sara Brolund de Carvalho, arkitekt, lektor vid KTH Arkitekturskolan och doktorand vid avdelningen för Fastighetsekonomi och finansiella system
Ulrika Flink, curator, konstnärlig ledare för Konstfrämjandet Stockholm
Hendrik Folkerts, utställningschef och curator för internationell konst, Moderna Museet
Jens Fänge, konstnär
Tova Gerge, författare, performancekonstnär och projektledare
Elof Hellström, konstnärlig ledare för Hägerstensåsens medborgarhus och adjungerad lektor vid Kungl. Konsthögskolan
Amina Ouahid, skådespelare och poet
Joanna Sandell, chef för Liljevalchs Konsthall

VISNINGSPROGRAM – Projektrummet
Total längd: 54 minuter
Upprepas varje hel timme: kl. 13:00 / 14:00 / 15:00 / 16:00 / 17:00

Khairullah Rahim
Shapeshifter(s), 2022, 2:29 min
Buah Dahsyat (Fantastic Fruits), 2022, 7:17 min
Penjaga Hutan Batu (Guardian of the Concrete Jungle), 2024, 3:00 min

Karin Keisu & Josse Thuresson
Back to Back, 2024, 41:00 min