Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

[Re-]Thinking Curating Design and Craft: Self-organised spaces

Välkommen till det femte samtalet om samtida curatoriell praktik som verkar i relation till design och hantverk!

I denna serie evenemang, med inbjudna svenska och internationella curatorer och andra kulturskapare, presenteras och diskuteras olika aspekter av curerande inom design och hantverk. Genom en rad exempel diskuteras förhållningssätt, sammanhang, metoder, effekter och resultat i syfte att lyfta fram olika perspektiv och erfarenheter.

I detta seminarium fokuserar vi på curerande av självorganiserade plattformar och undersöker varför designers idag ser ett behov av att skapa alternativa platser som alternativ till existerande institutionella ramar. Genom två exempel på plattformar, Futuress och Munnen, diskuterar vi varför och hur dessa har uppstått, hur de är curerade och organiserade, vilka frågor de tar upp och vilka sammanhang de engagerar sig i. Vi bjuder in talarna och seminariedeltagarna till att diskutera vilka rum designpraktik behöver idag och för att spekulera i vilka alternativa framtider de kan vara en del av att forma.

Medverkande: Mio Kojima, Johnny Chang och Sara Kaaman, inledning och moderering av Magnus Ericson och Christina Zetterlund.

entre till bosstad där en man välkomnas av en kvinna

Foto: Munnen

Drakbygge för Palestina på Munnen, Byälvsvägen 18 i Bagarmossen, Stockholm.

Meddirektör för Futuress, Mio Kojima kommer att presentera denna intersektionella feministiska plattform som är en hybrid mellan en lärandegemenskap och en publiceringsplattform. Betraktande design som en social och politisk praxis är Futuress uppdrag att radikalt demokratisera designutbildning och förstärka marginaliserade röster. Genom olika kostnadsfria offentliga program problematiserar de designens roll och främjar kritiskt tänkande, sammanförande människor och stödjande olika grupper i att skapa sina egna berättelser. Sara Kaaman och Johnny Chang är två av de fyra initiativtagarna och medarrangörerna till Munnen, ett konstnärsdrivet miniatyrkulturhus, läsrum och närradio. Munnen, som grundades 2023, är värd för evenemang, workshops och kollektivt skapande och arbetar med publicering, i utökad mening, genom trycksaker, konst, poesi, mat, promenader och lyssnande. Läsrummet samlar böcker, pamfletter och zines om sociala rörelser, samhällsorganisation, feminism, queerkultur, jordbruk, poesi, matlagning, hantverk, diaspora, svarta studier och socialt engagerad konst och designpraktik.

bilder och texter från Futuress hemsida

Bild: Futuress

Futuress texter.

Mio Kojima är en tysk-japansk designutbildare, förläggare och forskare med fokus på kunskapspolitik och social rättvisa inom design. Hennes praktik bygger på kollaborativa, intersektionella feministiska och dekoloniala tillvägagångssätt för att kritiskt granska utrymmena och villkoren i utbildnings- och samhällsbaserade miljöer. Tillsammans med Maya Ober är Mio meddirektör för Futuress.

Johnny Chang är en tvärdisciplinär designer, konstnär och forskare som arbetar med visuell kommunikation, publicering, föreläsningar, skrivande och undervisning. I sitt konstnärliga undersökande behandlar han frågor om omsorg, tillgång och taktik för att samla in, lyssna på kollektiv kunskap som kommer fram från diasporaliminalitet, gemenskapsminne och sociala rörelsers arkiv. Han var en del av Brown Island Artist Collective, är medarrangör av Munnen och publicerar då och då inom ramarna för Something (Something).

Sara Kaaman är en Stockholmsbaserad grafisk formgivare och konstnär. Hennes praktik utforskar skärningspunkterna mellan publicering, prestanda och tryckteknik. Hon arbetar utifrån förkroppsligade och feministiska förhållningssätt till design och undersöker publicering som en transformativ och befriande handling, som formar mening genom materialitet, förkroppsligande och kollektiva processer. Hon är mångårig medlem i Girls Like Us, en queer feministisk tidskrift som förenar konst, politik och nöje, och är medorganiserande av Munnen.

Christina Zetterlund är hantverks- och designhistoriker, verksam som oberoende curator samt som lärare och forskare vid institutionen för design på Linnéuniversitetet. Magnus Ericson är ansvarig för IASPIS verksamhet inom formområdet och har en bakgrund inom utbildning och som curator arbetande mellan design, hantverk, arkitektur, urbanism och konst.

[Re-]Thinking Curating Design and Craft är en serie samtal presenterade av IASPIS, utvecklat och genomfört som ett samarbete mellan Christina Zetterlund och Magnus Ericson.