Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Utredningar och samverkan

Så arbetar vi för att främja konstnärers ekonomiska och sociala villkor.

© Helena Shutrick

Utredningar och samverkan

Konstnärsnämnden har i uppdrag att analysera och informera om konstnärernas ekonomiska och sociala villkor. Vi bevakar också trygghetssystemets utformning och tillämpning.

En förutsättning för ett levande kulturliv är att konstnärer kan arbeta under rimliga förhållanden. Uppdraget att främja konstnärers ekonomiska och sociala villkor omfattar konstnärer i hela landet, inom samtliga konstområden.

Utredningar

Konstnärsnämnden har i uppdrag av regeringen att utreda frågor som rör konstnärers ekonomiska och sociala villkor. Vi sitter även med som expertstöd i vissa statliga utredningar.

Konstnärsnämnden tar kontinuerligt fram kunskapsunderlag om konstnärers ekonomiska och sociala villkor som publiceras i rapporter, PM och handböcker. Löpande återrapporteringar redovisas för det mesta i myndighetens årsredovisning. Våra målgrupper är regeringen, berörda myndigheter och organisationer samt konstnärer och verksamma i branschen.

Remissvar

Konstnärsnämnden är remissinstans i frågor som rör konstnärers villkor. Remisserna rör ofta frågor från andra politikområden som kan ha påverkan på konstnärers yrkesvillkor eller kultursektorns förutsättningar i stort.

Statistik

För att kunna stärka konstnärs villkor är det centralt att följa hur konstnärers inkomster, pensioner och olika finansieringsformer utvecklas över tid. Det är också viktigt att följa hur konstnärers inkomster utvecklas i relation till kulturella och kreativa branscher.

För att kontinuerligt kunna följa konstnärsgruppens inkomster med mera har vi ett samarbete med Myndigheten för kulturanalys.

Samverkan

Konstnärsnämnden samverkar bland annat med:

  • andra kulturmyndigheter
  • myndigheter inom andra politikområden
  • regioner
  • konstnärsorganisationerna
  • kulturmyndigheter och andra verksamheter i Norden och resten av världen
  • internationella organ och organisationer

Samverkan mellan olika politikområden

Många av de frågor som påverkar konstnärers villkor har bäring på och styrs av andra politikområden än kulturpolitiken. Därför behöver vi samverka med och informera myndigheter inom andra sektorer.

  • Vi har kontinuerlig samverkan med bland annat Försäkringskassan och Skatteverket för att gemensamt informera varandra om förutsättningar och regler som påverkar konstnärers yrkesutövning.
  • I frågor som rör konstnärers företagande samverkar vi med Vinnova och Tillväxtverkets hemsida verksamt.se.
  • För att stärka kunskapen om upphovsrätt samverkar vi med PRV.
  • Konstnärsnämnden ingår även i rådet för kulturarbetsmarknad som leds av Arbetsförmedlingen Kultur och Media.

Regional samverkan

Genom dialog och samverkan med regioner, kommuner och lokala aktörer utbyter vi kunskap om konstnärers villkor nationellt och specifikt i regionerna.

Konstnärsnämnden ingår i det samverkansråd vid Kulturrådet som samordnar de nationella kulturpolitiska intressena inom ramen för kultursamverkansmodellen. Även i det uppdraget följer vi det konstnärspolitiska perspektivet och de yrkesverksamma konstnärernas villkor övergripande i landet och i regionerna.

Konstnärsnämnden har också olika insatser runt om i landet. Det handlar om bland annat internationella samverkansprojekt och residens som genomförs i med olika aktörer, exempelvis regioner, kommuner, offentliga institutioner, konstnärsdrivna organisationer med mera.

Samverkan med konstnärsorganisationerna

Konstnärsorganisationerna och deras gemensamma organisation KLYS är centrala dialogpartners till Konstnärsnämnden. Konstnärsorganisationerna och olika upphovsrättsorganisationer ingår ibland i sakråd som Konstnärsnämnden sätter samman för olika utredningar.

Internationell samverkan

Konstnärsnämnden bevakar arbetet med konstnärspolitiska frågor inom internationella organ som till exempel EU, OECD och Unesco. I olika internationella nätverk utbyter vi kunskap och erfarenheter om konstnärers villkor.