Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Starta och driva företag – olika företagsformer

Vilken företagsform passar mig? Vilka skatter betalar jag som företagare? Hur fungerar trygghetssystemen för företagare?

© Helena Shutrick

illustration av en man som öppnar en spargris

Många konstnärer är företagare. En del bestämmer sig redan under sin utbildning, andra efter att ha arbetat ett tag. Bland yrkesverksamma konstnärer är det vanligt att både ha ett eget företag och vara anställd.

Här informerar vi om olika företagsformer och hur skatte- och trygghetssystemen fungerar för dig som företagare. Vi tar även upp hur du kan samarbeta med andra frilansare i föreningsform och hur du kan göra om du vill ta enstaka frilansuppdrag.

Vanliga företagsformer

De vanligaste företagsformerna för konstnärer är enskild firma och aktiebolag. Har du enskild firma är du personligen ansvarig för hela företagets drift, ekonomi och verksamhet. Har du ett aktiebolag betraktas du som anställd i ditt eget företag. Samarbetar du med andra är ekonomisk eller ideell förening ett alternativ. Ett faktureringsföretag kan vara en tillfällig lösning för dig som inte har företag och behöver fakturera.

Vad är F-skatt och FA-skatt?

De med enskild firma kan ansöka om att bli godkänd för F-skatt hos Skatteverket. Då ansvarar du själv för att betala in skatt och egenavgifter på överskotten från din näringsverksamhet.

Har du både näringsverksamhet och inkomst från en anställning kan du ansöka om F-skatt och samtidigt ha kvar din A-skatt. Då blir du godkänd för F-skatt med villkor – så kallad FA-skatt. I det fallet ska din arbetsgivare betala in preliminärskatt och arbetsgivaravgifter på din lön. Du själv är ansvarig för skatt och egenavgifter på de inkomster du har i din näringsverksamhet.

Hantera företag och föreningar

Om du vill starta, hantera eller avveckla ditt företag eller förening finns det en plattform som heter Verksamt.se för de ändamålen. Plattformen är ett samarbete mellan Skatteverket, Tillväxtverket, Bolagsverket samt Arbetsförmedlingen. På sidan finns också mycket information om företagande som kan vara behjälplig.

Enskild firma

Enskild firma är den vanligaste företagsformen bland yrkesverksamma konstnärer. Det är ingen juridisk person som exempelvis ett aktiebolag, utan ditt personnummer är företagets organisationsnummer. Det betyder att du personligen ansvarar för företagets alla förpliktelser.

Aktiebolag

Ett aktiebolag (AB) kan ägas av en eller flera delägare. Det ska vara registrerat hos Bolagsverket. När du startar måste du ha minst 25 000 kronor i registrerat aktiekapital.

Ekonomisk och ideell förening

Är ni är fler som ska driva en gemensam konstnärlig verksamhet kan ni starta en ekonomisk eller ideell förening. Exempel: ateljéförening, musikstudio, teaterförening. En ekonomisk förening bildas av minst tre personer som blir medlemmar.

Faktureringsföretag

En blandning mellan att vara egenföretagare och att vara anställd är att anlita ett faktureringsföretag. Du som konstnär skaffar uppdraget och faktureringsföretaget tecknar affärsavtal. Har du en omfattande konstnärlig verksamhet är det bättre att fakturera genom ett eget företag.