Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Upphovsrätten skyddar dina verk

Upphovsrätten är en förutsättning för att du ska kunna försörja dig och ha överblick över spridningen av dina konstnärliga verk.

© Helena Shutrick

Upphovsrätten skyddar musik, film, litteratur och annat konstnärligt skapande. En fungerande upphovsrätt är en förutsättning för att du som är konstnärligt yrkesverksam ska kunna försörja dig och ha överblick över spridningen av dina konstnärliga verk.

Upphovsrätten ger förutsättningar för nyskapandet av konst och skyddar konstnärer, såväl ekonomiskt som ideellt, när de vill framställa exemplar av sina verk och offentliggöra dem för allmänheten.

Observera: Du behöver inte ansöka om upphovsrättsligt skydd, utan rätten uppkommer automatiskt i samma stund som ett verk kommit till. I Sverige gäller upphovsrätten i 70 år efter upphovspersonens död.

Även om upphovsrätten uppkommer automatiskt så kan det finnas skäl till att nämna rättigheter i avtal som tecknas mellan dig och uppdragsgivare. Du kan läsa mer om ersättningar och avtal här.

Verket ska ha verkshöjd

För upphovsrätt krävs att verket har så kallad verkshöjd. Det du skapat ska nå upp till en viss nivå av originalitet.

Den ekonomiska rätten kan överlåtas

Den ekonomiska rätten till ett verk uppstår alltid hos dig som skapat ett verk, men kan överlåtas till någon annan genom ett avtal. Den som har den ekonomiska rätten till ett verk är den som beslutar om och på vilket sätt verket får användas och spridas. Upphovspersonen bestämmer till exempel om en låt får användas i en reklamfilm, om en novell ska få publiceras i en novellsamling eller om ett foto får användas till en affisch.

Den ideella rätten kan inte överlåtas

Den ideella rätten innebär att upphovspersonen har rätt att bli namngiven om man använder ett verk: den som citerar ur en bok måste ange vem författaren är. Det ska också finnas en respekt för verket: man får inte göra kränkande ändringar i det eller använda verket i ett kränkande sammanhang. Till skillnad från den ekonomiska rätten så kan den ideella rätten inte överlåtas.

Närstående rättigheter

I upphovsrättslagen skyddas även vissa rättigheter som påminner om upphovsrätten. De kallas närstående rättigheter. De kan gälla utövande konstnärer (artister), producenter av film och musik och fotografer. Fotografier kan skyddas av både upphovsrätt och den närstående så kallade fotografirätten. Detta gör att du även bör vara lite extra uppmärksam på fotografier. Skillnaden mellan den egentliga upphovsrätten och de närstående rättigheterna är ibland stora men ibland bara teoretiska.

Att skydda upphovsrätten kan vara komplicerat

Det kan vara komplicerat att skydda sin upphovsrätt även om den uppstår automatiskt, alltså utan krav på registrering. Upphovsrättslagen innehåller många undantag och begränsningar. Därför kan det vara klokt att söka rådgivning exempelvis hos sin branschorganisation innan man gör affärer som kan beröras av upphovsrätt.

Inom arbetslivet regleras rätten till upphovsrättsligt skyddade alster ofta i avtal mellan den anställda och arbetsgivaren. Inom de flesta konstnärliga områden används kollektiv avtalshantering och kollektiv rättighetsförvaltning. Det innebär att du som konstnär är medlem i en organisation som hanterar avtalet inom upphovsrätten och administrerar ersättningar. För att läsa mer om några av intresseorganisationerna för upphovsrätt så följ länkarna nedan i informationsrutan.

Läs mer om upphovsrätt

Olika myndigheter och intresseorganisationer är väl insatta i upphovsrätten och kan hjälpa till med information och stöd.

KLYS

KLYS står för Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd. Alla anslutna organisationer är självständiga och KLYS verksamhet bygger på enigheten mellan dem.

KLYS – en samlad röst för Sveriges yrkesverksamma kulturskapare (Öppnas i ett nytt fönster)