Enskild firma
Här kan du läsa mer om företagsformen enskild näringsverksamhet eller enskild firma som det också kan heta.
Enskild firma, eller enskild näringsverksamhet, är den vanligaste företagsformen bland yrkesverksamma konstnärer. Företagsformen passar många tack vare minimal administration och låga kostnader för att komma igång. Det krävs inget speciellt startkapital utöver det som verksamheten kräver.
Du ansvarar för företagets skulder och avtal
En enskild firma är inte en så kallad juridisk person som exempelvis ett aktiebolag. Det innebär att du personligen ansvarar för företagets alla förpliktelser, som till exempel skulder och ingångna avtal. Det är du som privatperson och inte företaget som hyr en lokal eller är part i en domstolsprocess. Därmed måste du också betala företagets skulder om inte tillgångarna i företaget räcker till.
Behöver inte registreras
En enskild firma behöver inte vara registrerad hos Bolagsverket. Du deklarerar inkomsten eller överskottet av din näringsverksamhet i en näringsbilaga (NE) i din egen inkomstdeklaration.
Enkel och billig administration
En fördel med enskild firma är att administrationen är enkel och billig. Det krävs inget speciellt startkapital utöver det som verksamheten kräver.
Särskilda momsregler
Det är bara i enskild näringsverksamhet som en bildkonstnär kan sälja alster av bildkonst momsfritt eller med endast 12 procent moms. Likaså är till exempel en musiker, dansare eller skådespelare momsbefriad under förutsättning att de framför upphovsrättsligt skyddade verk inför levande publik.
Skapa tydlighet – för din ekonomi och trygghet
Det är viktigt att vara medveten om framför allt två saker när du vill starta en enskild firma:
- Blanda inte ihop din privatekonomi med företagets: Det kan vara svårt att förstå skillnaden mellan företagets pengar och dina egna , eftersom den enskilda firman inte är en egen juridisk person. Tänk igenom detta och skapa tydliga strukturer för din och företagets ekonomi.
- Sätt dig in i vad som gäller för din trygghet: System och regler för sjuk- och föräldrapenning, pension och a-kassa är främst anpassade för den som är anställd. Kontakta Försäkringskassan och den a-kassa du är ansluten till för mer information.