Komponisten Arvid Krafts kompositionsprojekt Paradise Lost / Echoes from a field of horses, är ett exempel på projekt som får bidrag när Konstnärsnämnden delar ut drygt 4 miljoner kronor till 28 utvecklingsprojekt inom musik.
Projektet innefattar kompositionsprocessen för det experimentella operaprojektet Paradise Lost / Echoes from a field of horses och är ett samarbete mellan kompositören Arvid Kraft, librettisten Anna Nygren och regissören Alica Tserkovnaja. De träffades under en workshop våren 2023 där de skapade korta operor, och en av dessa blev lika mycket ett performanceverk. Sedan dess har de arbetat vidare och tillsammans skapat operans aria. Nu ämnar de till att skapa en hel operaföreställning. Projektet utgår från idéer om sårbarhet, hemsökelse, djurförkroppsligande, skevhet och destabiliseringar.
Konstnärsnämndens bidrag för utvecklingsprojekt går till professionella musiker, komponister, musikproducenter och dirigenter. Pengarna används bland annat till fonogramprojekt, konsert- och kompositionsprojekt.
Fler exempel på musikkonstnärer som får bidrag
Kontrabasisten Johannes Nästesjö beviljas medel för utvecklingsprojektet Poste Restante som iscensätter ett stafettliknande upplägg där musik, dans, bildkonst och text avlöser varandra och där “stafettpinnarna” utgörs av ett specifikt konstverk som lämnas som en poste restante-försändelse till nästa “löpare”/konstnär. Ett snabbt digitalt flöde, som idag är normen, bromsas ned och ersätts med en långsammare rörelse där tid, rum och taktilitet tillåts träda i förgrunden. I projektet medverkar fem konstnärer från fyra olika fält. Musiken representeras av Sten Sandell och Johannes Nästesjö, dansen av Nidia Martínez Barbieri, bildkonsten av Páll Sollnes och texten av Fredrik Nyberg.
Fonogramprojektet Nobody Dies: lofi-ballader från världs ände leds av musikern och komponisten Catharina Jaunviksna a.k.a. BADLANDS och skall mynna ut i nytt album som är en metafiktiv musiksaga, som en parafras på gamla fältinspelningar av rustik folkmusik och deras ambitiösa utgivningar med bilder, kartor och berättelser. Projektet leker med ett narrativ om hur musik skulle låta i en postapokalyptisk kontext, där vi fråntagits våra moderna kompositions- och produktionsverktyg efter en semifiktiv samhällskollaps. Det är ett slags tillbaka-till-framtiden-verk, där förutsättningarna påminner om vår civilisation i början av 1900-talet. Men med den stora skillnaden att sophögen av elektroniskt skrot finns att tillgå: bitcrushade ekon från svunna tider söker sig in i kompositionerna. Albumet beräknas släppas under oktober 2025.
Musikern och komponisten Henrik Olssons pedagogiska projekt Bohuslän Big Bang – för platsen, på platsen vill knäcka den svåra nöten att hitta neutrala inkluderande spelplaner för konstmusik oavsett ålder eller förkunskaper. Projektet involverar ett lokalt musikkollektiv under konstnärlig ledning av Henrik Olsson och som är en blandning av professionella musiker, kompositörer och ”ljudnyfikna” amatörer i norra Bohuslän.
Musikkollektivet verkar i glesbygd vilket ytterligare gör det till ett inspirerande exempel på hur konstmusik eller musik som konst kan göras involverande, synlig och tillgänglig även utanför storstadsområdena.
Musikern och komponisten Sabina Wärmes konsertprojekt Å bebis bebis är en musikföreställning för de allra yngsta konsertbesökarna. Föreställningen bygger på nyskriven musik av Sabina Wärme i genren jazz/visa, och framförs på sång, harpa, piano och klarinetter. Scenografi och kostym utgår från tematiken i föreställningen, och ska kunna användas för att förstärka berättandet och texterna. I projektet ingår publikrepetitioner på Sollefteå bibliotek samt färdigställandet och framförandet av tre musikföreställningar för bebisar och små barn på Rågsveds Folkets Hus. Föreställningen ska ha en ungefärlig längd på 20 minuter och vara anpassad för en målgrupp på 0 – 3 år.
Om Konstnärsnämndens bidrag för projekt
Konstnärsnämnden fördelar bidrag för utvecklingsprojekt till professionella musiker, komponister, musikproducenter och dirigenter i olika delar av landet. Bidragen stödjer initiativ inom ett brett spektrum av musikaliska uttryck och de beviljade projekten består av såväl konsert- som fonogramproduktion, kompositions-, arrangerings- och utvecklingsprojekt. I denna ansökningsomgång har 285 projektansökningar behandlats med ett sammanlagt sökt belopp på 49 221 160 kronor.
Kontaktperson
Magnus Lemark
Handläggare musik
08-506 550 69 (Opens in a New Window)magnus.lemark@konstnarsnamnden.se (Opens in a New Window)