Den 6 mars fattade Konstnärsnämnden beslut om att fördela 3,8 miljoner till 39 teaterprojekt. Hos de projekt som valts ut finns en bredd av berättelser och uttryck, samt en spridning över hela landet.
Bland de 39 projekt som valts ut av arbetsgruppen för teater och film finns olika genrer och uttryck representerade. Ett flertal performanceprojekt beviljades vid sidan av sommarteaterföreställningar, opera/musikteater och experimentella scenkonstprojekt och researchstudier.
Skådespelaren Sandra Medina får bidrag till projektet ”Beth the pet”, en klassrumsföreställning om psykisk ohälsa. Sandra är också medskapare tillsammans med Lisen Rosell och Anna Vnuk i föreställningen ”You want it darker ” som får projektbidrag genom Anna Vnuk. Titeln syftar på ett citat av Leonard Cohen men används här i en annan kontext där medeltiden spelar huvudrollen. Processen i ”You want it darker” inspireras av den medeltida konsten tack vare sin ”fryntliga inställning till rumptrumpeter, vetenskap och tortyr”, som det beskrivs i ansökan. Via scenerier, koreografi och tal gestaltas folkdomstolar, påhittade spel och danser, och verklighet blandas med fiktion. Premiär i april på MDT.
På Gotland kommer scenografen Annika Arnell tillsammans med skådespelaren Jo Rideout i sommar att skapa Teatervagnen, och tillsammans med barn göra föreställningar. ”Berättelsens början…” tar avstamp i Shakespeares rika berättarskatt och genomförs i samarbete med Romateatern.
Karl-Peter Eriksson driver Operakompaniet Man Must Sing i Göteborg, och får bidrag för projektet ”A-laget, en enaktare från parkbänken”, en samtida normkreativ nyskriven opera. A-laget utspelar sig på en parkbänk i ett förortscentrum i väntan på att Systembolaget ska öppna. Här möts tre karaktärer som gnabbas om väder och politik, och gamla oförrätter. Olika händelser har fört dem till bänken, i ett nu som inte sträcker sig längre än till klockan elva men som rymmer olika bagage i dragväskor och stulna cykelkärror.
Här presenteras projektbidragen inom teater.
Utanför storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö kommer projekt att genomföras på flera platser i landet som exempelvis i Frösön, Boden, Mjöhult och Ransäter. Totalt till denna omgång inkom 135 ansökningar varav arbetsgruppen beviljat 39 stycken.
Nästkommande utlysningar inom teater i vår är arbets- och långtidsstipendier, internationella utbyten och resebidrag samt Gästbostad i Berlin.
Läs mer om stipendier och bidrag.
Kontaktperson
Tina Pettersson
Handläggare teater och film, programansvarig för internationella programmet för teater
08-506 550 58 (Opens in a New Window)tina.pettersson@konstnarsnamnden.se (Opens in a New Window)