Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Birgit Cullberg-stipendiet 2024 till Sindri Runudde

Konstnärsnämnden tilldelar dansaren och koreografen Sindri Runudde årets Birgit Cullberg-stipendium på 200 000 kronor.

Sindri Runudde är dansare och koreograf, med bas i Stockholm.

– Jag blev lite skraj när Konstnärsnämnden ringde, för jag trodde jag var sen med rapporteringar. Men så visade det sig vara nåt helt annat! Vi grät lite grann i båda ändar då det var detta fina stipendium det handlade om. Jag är otroligt glad och överraskad och vill uttrycka ett stort tack för denna uppmuntran att fortsätta med min och allas våran dans!

Foto: Chrisander Brun

”A Sensoral Lecture” är ett solo av och med Sindri Runudde som turnerat i åtta länder. Verket är signifikant för hens konstnärliga uttryck med berättande, fysiologisk poesi samt humoristiska och sinnesfulla danser.

Sindri Runudde är utbildad i både dans och cirkus vid Stockholms Konstnärliga Högskola och har arbetat med internationella kompanier såväl som turnerat med sina egna verk i Sverige och utomlands. Förutom koreografi inkluderar Sindris konstnärskap även ljudkonst, bildkonst och performance. Hens verk har visats på bland annat Dansens Hus, Norrlandsoperan, Inkonst, Skånes Dansteater och MDT – Moderna Dansteatern.

För att nämna några verk koreograferade och framförde Sindri ”Sälskap” 2023. Det är en barnföreställning för vuxna som i samband med premiären spelades vid 25 tillfällen på svenska scener mellan Norrlandsoperan och Malmö.

”A Sensorial Lecture” är ett solo av och med Sindri Runudde, som har turnerat i åtta länder sedan 2022. Föreställningen handlar om auditiv romantik och publiken får möta fem röster i metaforiska dating-scenarion. Genom dans, samtal och rörelseövningar bjuds publiken in att delta i en sensorisk föreläsning.

Arbetet med det senaste verket ”Cosmetic Demons – A Choreographic Salon” påbörjades under ett residens i New York, med stöd av Konstnärsnämnden. Verket har bland annat visats på Inkonst och Dansens Hus.

Utdelningen av Birgit Cullberg-stipendiet sker i anslutning till när ”Cosmetic Demons – A Choreographic Salon” visas på Atalante under Göteborgs dans- och teaterfestival onsdagen den 28 augusti.