Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Fyra bildkonstnärer beviljas IASPIS residens på ISCP i New York

Fyra konstnärer har beviljats var sin residensvistelse på ISCP i Brooklyn, New York under 2025.  Syftet med IASPIS residens i utlandet är att stödja konstnärers möjligheter att skapa, utveckla och fördjupa kontakter i utlandet.

Tidsperioden på residenset är 3 månader och stipendiaten får ett beviljat belopp på 90 000 SEK för att täcka resor, levnadsomkostnader och vissa materialkostnader under residenset. Stipendiaten får tillgång till en möblerad lägenhet, samt en stor ateljé.

En av stipendiaterna Anna Nyberg, bildkonstnär, berättar:

Det hissnade när jag läste beslutet om New York residenset. Jag längtar efter att anknyta till en internationell konstscen och hoppas på att få uppleva en mångfald av befriande och gränsöverskridande konstnärliga uttryck.

textil och målning i Ronneby konsthall

Foto: John Håkansson

Allt blir Ett – inget blir Ett av Anna Nyberg, Ronneby Konsthall, 2023.

International Studio & Curatorial Program (ISCP) ligger i East Williamsburg, Brooklyn och bedriver ett omfattande program med besök av kritiker, studieresor, öppna ateljéer, och en serie konstnärssamtal och utställningar. Runt trettiofem konstnärer och curatorer finns på plats samtidigt i ateljéprogrammet, över 120 ateljéstipendiater under ett år, vilket gör ISCP till en spännande plats för samtidskonstnärer. Det är New Yorks mest omfattande internationella residensprogram för bildkonst, grundat 1994.

2025 blir första året då fyra konstnärer kommer att få möjligheten att åka, tidigare har enbart en konstnär fått IASPIS-residenset under en tidsperiod på ett år. Denna förändring som beslutades av Bildkonstnärsfonden Internationella grupp ledde till ett högre söktryck i år, då totalt 120 konstnärer sökte.

 Stipendiater 2025

Gunilla Klingberg, Anna Nyberg, Tony Karlsson Savci och Adèle Essle Zeiss