Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Konstnärsnämnden och Statens kulturråd slås inte ihop

Den 19 september överlämnade regeringen budgetpropositionen till riksdagen där bland annat regeringens översyn av myndighetsstrukturen inom statsförvaltningen meddelades. Statens kulturråd och Konstnärsnämnden hör till de myndigheter som inte kommer att påverkas.

– Regeringens besked innebär att kvaliteten i det samlade konstnärspolitiska uppdraget kan bibehållas. Det är positivt att regeringen vägt in de risker och konsekvenser som Konstnärsnämnden och remissinstanserna framfört. För Konstnärsnämndens del är det avgörande att fortsätta värna konstnärspolitiken,  säger Konstnärsnämndens direktör Mika Romanus.

Konstnärspolitiken och Konstnärsnämnden

De yrkesverksamma konstnärerna är själva grunden för ett levande kulturliv. Därför har Konstnärsnämnden sedan 1976 i uppdrag av regeringen att på olika sätt främja konstnärers möjlighet att vara verksamma och utveckla sitt konstnärskap. Uppdraget omfattar konstnärer i hela landet, inom samtliga konstområden.
Konstnärspolitiken är en del av kulturpolitiken och har sedan 1970-talet samlats i en egen myndighet med särskild expertkompetens i frågor om konstnärernas villkor. Genom stipendier och bidrag till enskilda konstnärer, internationella program samt utredning och analys främjas konstnärernas villkor på olika sätt vilket bidrar till att skapa förutsättningar för konstnärlig utveckling och fördjupning.

Regeringens översyn

20 september 2023 aviserade regeringen en översyn av myndighetsstrukturen inom statsförvaltningen där bland annat en myndighetssammanslagning av Kulturrådet och Konstnärsnämnden skulle prövas.

I budgetpropositionen för 2025 konstaterar man att: ”En betydande majoritet av dem som lämnat synpunkter påtalar problem och risker med den föreslagna organisationsförändringen. Bland annat påtalas risken för intressekonflikter, mot bakgrund av att myndigheterna har olika uppdrag och målgrupper. Utifrån myndigheternas förslag och remissinstansernas synpunkter bedömer regeringen att fördelarna med en organisationsförändring i enlighet med förslaget inte är tillräckligt stora och avser därför inte gå vidare med en sådan.”