Konstnärsnämnden medverkar på Folk och Kultur den 7-10 februari i Eskilstuna.
Folk och Kultur är ett kulturpolitiskt konvent med fokus på konsten och kulturens roll.
Seminarier där vi medverkar
Onsdag 7 februari
Kulturen i Barentsområdet – nya lösningar för en ny tid
Nu mer än någonsin behövs ökad satsning på kultur och samverkan i Norden. Det visar Barents kultur-rapport som har analyserat kulturlivet i norra Sverige, Norge och Finland. Barentsregionen har ett rikt kulturliv men det är nu hotat på grund av pandemieffekter, ekonomisk lågkonjunktur och geopolitiska konflikter, som starkt påverkar kulturaktörerna och möjligheter till internationellt kulturutbyte.
Under seminariet kommer frågor kring ökad samverkan, internationalisering, särart och konstens utveckling i Barentsområdet diskuteras – och om hur det nationella målet ett tillgängligt kulturliv i hela landet ska förverkligas.
Fri Scenkonst över gränserna – Vad hindrar Sverige från internationalisering?
2024 är femtonårsjubileum för Stockholm Fringe som då även kommer vara värdar för World Fringe Congress som samlar hundratals festivalgeneraler och producenter från hela världen. I samband med detta samarrangerar festivalen sina evenemang med Scensveriges exportfestival Swedstage och queerfestivalen Stolt Scenkonst, under banderollen ’SWEDEN PERFORMING ARTS EXPO’, för att med gemensam kraft lyfta den svenska scenkonsten på den globala kulturkartan. Vad kan vi lära oss från kontinentens turnémodeller och hur kan man bäst stötta våra inhemska kulturaktörer i ett arbete mot de globala arenorna?
Torsdag 8 februari
Konstens frihet – en kraft i demokratin
Tiden utmanar den konstnärliga friheten på nya sätt. Vi står inför en mängd prövningar då världen präglas av krig, klimatförändringar samt en växande nationalism och polarisering. Digitaliseringen och utveckling av AI ger möjligheter men möjliggör också hot och hat samt skapar social och ekonomisk osäkerhet, vilket påverkar kulturlivets potential att utvecklas. Frågan är hur vi kan kraftsamla mellan offentlig sektor och civilsamhället för att skapa framtidshopp och stärka den konstnärliga friheten.
Vi tipsar också om seminariet Filantropiskt stöd till det fria kulturlivet. Projektet är delvis finansierat av Kulturbryggan.
Digital studio för dig som inte kan delta fysiskt
Du som inte kan delta på plats kan se den digitala live-studion med kortare inslag och intervjuer modererade av Värvet-poddaren Kristoffer Triumf.