Konstnärsnämndens rapport till regeringen om krisstöden
Konstnärsnämnden har fått i uppdrag av regeringen att följa upp de krisstipendier som myndigheten delat ut. Rapporten ”Konstnärsnämndens krisstipendier till konstnärer 2020. En uppföljning av utformning, målgrupper och utfall” ska vara ett kunskapsstöd till regeringen och myndigheten i det fortsatta arbetet med att utveckla stödåtgärder.– Det är viktigt, både för regeringen och för oss som myndighet som är satta att fördela ut krisstöd, att vi följer upp krisstipendierna. Det är viktigt även för framtiden, för att få en bild av vilka stöd som behövs för att kulturlivet ska kunna starta om efter pandemin, säger Emma Bergmark, utredare på enheten Utredning och analys.
Rapporten pekar bland annat på behovet av många olika stödformer. Under 2020 fick flera statliga kulturmyndigheter, Konstnärsnämnden var en av dessa, i uppdrag att fördela ut krisstöd. De olika stöden har kompletterat varandra genom sina olika målgrupper och sin utformning.
– Hela det kulturella ekosystemet är satt i gungning. Det finns en risk att infrastrukturer monteras ned eller försvinner helt, vilket kan leda till svårigheter vid den återstart som vi alla hoppas på för kulturen. De offentliga aktörerna på statlig, regional och kommunal nivå behöver säkerställa att respektive insatser kompletterar och förstärker varandra, säger Anna Söderbäck, direktör vid Konstnärsnämnden.
Korta fakta ur rapporten:
- Konstnärsnämnden fördelade under 2020 krisstöd vid två tillfällen. Vid det första tillfället fick myndigheten 70 miljoner kronor och vid det andra 220 miljoner kronor att fördela. I den ordinarie bidragsgivningen fördelade myndigheten 174 miljoner kronor.
- Totalt beviljades 1 956 krisstipendier i första fördelningen och 4 357 krisstipendier i andra fördelningen. I den ordinarie verksamheten beviljades 1 502 stipendier och bidrag.
- Flest krisstipendier har fördelats till konstnärer inom musik- samt bild- och formområdet. Därefter följde konstnärer inom områdena teater, dans och cirkus samt film.
- Det har inkommit fler ansökningar till våra ordinarie arbetsstipendier ju längre pandemin pågått, vilket beror på krisen i sig, men också på att fler yrkesverksamma konstnärer i och med krisstipendierna har fått upp ögonen för vår ordinarie bidragsgivning.