Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Konstnärsnämndens remissyttrande över betänkandet Ansvar och oberoende – public service i oroliga tider (SOU 2024:34)

Public service-företagen är viktiga arbets- och uppdragsgivare till yrkesverksamma konstnärer. Konstnärsnämnden välkomnar att kommittén föreslår att public service-företagen även för de kommande åtta åren ska ha kvar det så kallade kulturuppdraget. Det omfattar bland annat ett brett innehållsuppdrag, att bidra aktivt till en livskraftig produktionsmarknad för svensk drama och film och att SVT även fortsättningsvis ska medverka till utvecklingen av svensk film.

Offentligt finansierade arbets- och uppdragsgivare har en särskild roll att spela i utvecklingen av de kulturella och kreativa branscherna (KKB). I sitt remissvar betonar därför Konstnärsnämnden att public service-bolagen bör ta en särskild hänsyn till yrkesverksamma konstnärers villkor i produktioner, både de egna och de som andra bolag levererar till dem.

Med tanke på att sändningstillståndet föreslås löpa under åtta år är Konstnärsnämnden tveksam till att public service-företagen kommer kunna möta de ökade kostnaderna i samhället och för produktioner.