Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Bedömningsmodell

Kulturbryggans bedömningsmodell

Vi använder bedömningsmodellen för att identifiera de ansökningar som bäst svarar mot vad vi eftersträvar med vår bidragsgivning. Modellen ger oss även möjlighet att redovisa till regeringen hur vi uppfyller vårt uppdrag.

Nedan beskriver vi hur modellen har utvecklats och hur den tillämpas.

Till att börja med har vi identifierat centrala begrepp i vår bidragsförordning. Utifrån dessa begrepp har vi formulerat syften för varje program, och utifrån dessa syften har vi formulerat tre till fem frågeställningar beroende på bidragsform.

Vi har tagit fram sex olika svarsalternativ för varje fråga och gett dem olika numeriska värden. Sedan har vi summerat värdena och delat summan med antalet svarsalternativ. På så sätt kan en ansökan få ett högsta möjliga medelvärde.

När två bedömare granskar en ansökan resulterar det i ett medelvärde. Medelvärdet delas med det högsta möjliga medelvärdet för att få en procentsats. Denna procentsats kallar vi ändamålsenlighet.

Inför beslut rangordnar vi ansökningarna baserat på ändamålsenligheten. Denna rangordning avgör vilka projekt som är aktuella för bidrag i en utlysning. Inför beslut fastställer Kulturbryggans ordförande vilken nivå en ansökan måste uppnå för att vara aktuell för bidrag.

Om en ansökan når denna nivå, granskas den också av Kulturbryggans ledamöter. Ändamålsenligheten är vägledande, men inte avgörande, för de beslut som Kulturbryggans ledamöter fattar.

Efter beslut sammanställer vi resultatet för att utvärdera hur ändamålsenlig bidragsgivningen har varit. Detta återrapporterar vi sedan till regeringen för att visa hur väl Kulturbryggan uppfyller sitt uppdrag.