Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Residens i Bangalore, 1 Shanthiroad

För dig som har en konstnärlig praktik inom exempelvis bildkonst, fotografi, formgivning, konsthantverk, design, illustration, textilkonst eller arkitektur.

Hero Bakgrundspattern

Konstnärsnämndens internationella program för bild- och formkonstnärer, IASPIS, samarbetar med en rad olika residensprogram runt om i världen. Utöver en arbetsplats/ateljé får stipendiaten tillgång till bostad samt ett stipendium för att täcka kostnader för resa och uppehälle under vistelsen. Syftet med Konstnärsnämndens residens i utlandet är att stödja konstnärers möjligheter att skapa, utveckla och fördjupa kontakter i utlandet.

Beskrivning av residenset

1Shanthiroad Studio/Gallery ligger i hjärtat av den kosmopolitiska staden Bangalore och grundades 2003 av Suresh Jayaram. Det är det äldsta och mest etablerade residenset i Bangalore. Residenset är centralt beläget och är en mötesplats för många professionella utövare i staden. I byggnaden finns fyra mindre ateljébostäder för gästande utländska och indiska konstnärer, ett galleri för utställningar och en innergård som används för filmvisningar, workshops och möten.

1Shanthiroad Studio/Gallery har kopplingar till konstnärer och kollektiv som arbetar med genus, sexualitet och nya mediatekniker. Residenset är en inkubationsplats för olika idéer och skapar samarbeten och utbyten för konstnärerna på plats.

  • Ateljébostäderna är små och lämpar sig bäst för skrivbordsarbete. Bostaden och residensets upplägg gör att det inte går att ta med sig partner, barn eller husdjur.
    Vid önskemål om att arbeta med mer platskrävande projekt kan ibland galleriet användas, något som diskuteras med 1Shantiroad i förväg.
    Gemensamma måltider är ett regelbundet inslag i residensprogrammet.

  • Bangalore är Indiens tredje största stad och den stad där det finns flest konstnärsresidens och konstnärsdrivna initiativ. Bangalore är känt som ”Indiens Silicon Valley” och är ett centrum för den indiska IT-industrin, som främst är koncentrerad till företagsparken Electronics City, söder om stadskärnan. Staden har över 10 miljoner invånare och är mitt i en dynamisk urban tillväxt. Bangalore kallas även trädgårdsstaden på grund av sina många parker.

    Konstnärer som gör ett residens på 1Shanthiroad är omgivna av en mängd olika inspirationer och möjligheter. Från en av de vackraste botaniska trädgårdarna i landet, Lalbagh Botanical Garden, till den lika historiska och kulturellt viktiga Cubbon Park, kan konstnärer fördjupa sig i stadens gröna lungor i närheten av residensplatsen 1Shantiroad.

    Bangalore har en lång historia av att arbeta med tyger som går tillbaka till tiden av Tipu Sultan. Staden har också en rik historia av hantverk som vävning och quiltning. På grund av sin närhet till Mysore, en stad känd för sitt siden- och serikultur, är Bangalore en önskvärd destination för konstnärer som vill arbeta med tyger och andra material.

    Bangalore har även ett stort utbud av museer och gallerier, som exempelvis National Gallery of Modern Art (NGMA), Museum of Arts and Photography (MAP), Karnataka Chitrakala Parishath (CKP), Gallery Sumukha, etc. Bortsett från dessa gallerier och museer, så har Bangalore många ateljéer och organisationer, såsom Kanike Studio, en samtida konststudio som specialiserar sig på analoga fotografiska tryckprocesser; Indian Sonic Research Organisation (ISRO), ett konstnärsdrivet ljudforskningslaboratorium dedikerat till spridningen av experimentell musik och ljudkonst; Nationellt centrum för biologiska vetenskaper, ett centrum för grundläggande och tvärvetenskaplig forskning inom biologins spetsområden; Pagal Canvas, ett oberoende självpubliceringskollektiv som trycker konstböcker, serier, grafiska romaner som engagerar sig i olika former av teckning, berättande och design.

  • Två månader under 2026

  • Stipendiet riktar sig till yrkesverksamma bild- och formkonstnärer. Sökande bör ha en konstnärlig praktik inom exempelvis bildkonst, fotografi, formgivning, konsthantverk, design, illustration, textilkonst eller arkitektur. Residensets inriktning är framför allt bildkonst, men även film, design och andra konstområden företräds.

  • 45 000 kr. Stipendiet skall täcka resor, levnadsomkostnader och vissa materialkostnader under residenset.

  • Residensets hemsida (Öppnas i ett nytt fönster)
  • Beatrice Alvestad Lopez (2024)

    Mats Hjelm (2023)

    Mariana Silva Varela (2022)

    Catti Brandelius (2020)

    Simon Torsell Lerin (2019)

    Johan Sunesson (2019)

    Jennifer Rainsford (2018)

    Emma Hammarén (2016)

  • Reseberättelse Simon Torssell (Öppnas i ett nytt fönster)

Ansökan och redovisning

  • Du måste vara yrkesverksam konstnär inom bild och form.

    Du har en konstnärlig praktik inom exempelvis bildkonst, fotografi, formgivning, konsthantverk, design, illustration, textilkonst eller arkitektur.

    För att räknas som yrkesverksam konstnär ska du helt eller delvis försörja dig på din konstnärliga verksamhet och återkommande låta din konst möta en publik/konstnärligt sammanhang.

    Du ska vara bosatt i Sverige eller utöva din konst till största delen här

    Du kan vara utländsk medborgare och söka våra stipendier och bidrag, men du måste vara bosatt i Sverige eller utöva din konst till största delen här. Om du är svensk medborgare men bosatt utomlands måste du kunna visa att du har större delen av din konstnärliga verksamhet i Sverige.

    Du får inte studera på mer än 50 procent när beslutet om ansökan fattas.

    Med studier menar vi alla typer av studier från grundutbildning till doktorandstudier och vidareutbildningar. Du kan studera när du skickar in din ansökan, men när beslut fattas kan du inte vara inskriven på mer än 50 procent vid en utbildning.

    Du får inte ha några skulder för svenska skatter eller avgifter hos Kronofogdemyndigheten, eller vara försatt i konkurs.

    Med skulder för svenska skatter eller avgifter hos Kronofogdemyndigheten menas att du inte kan ha en skuld på ditt Skattekonto som lämnats vidare till Kronofogdemyndigheten. Det gäller alltså inte andra typer av skulder eller avgifter från det offentliga eller från privata företag.

    Du får inte ha tagit emot “stöd av mindre betydelse” som överstiger sammanlagt 300 000 euro under den senaste treårsperioden.

    Konstnärsnämndens stipendier och bidrag faller under bestämmelserna i Europeiska kommissionens förordning (EU) 2023/2831 om offentliga stöd av mindre betydelse, även kallat försumbart stöd eller de minimi-stöd.

    Information om vad som räknas som ett stöd av mindre betydelse

  • Ansökan om residens är öppen en gång per år. Se ansökningstider.

    För att kunna skicka in ansökan behöver du besvara alla frågor som är markerade som obligatoriska i formuläret samt bifoga arbetsprover.

    Arbetar du i en duo/grupp skall en av er göra ansökan och i texten ange ytterligare konstnärer som ansökan gäller. Den sökande bifogar egna arbetsprover eller för duon/gruppen gemensamma arbetsprover. Observera att om ansökan blir beviljad får man dela på stipendiesumman.

    Ansökan måste skickas in senast klockan 14.00 den sista ansökningsdagen.

    Ansökningsprover är obligatoriska

    Välj aktuella arbetsprover som är representativa för ditt konstnärskap, helst från de två senaste åren. Tänk på att det kan vara bra att välja både närbilder på dina verk och bilder som visar hur verken presenteras i ett sammanhang.

    När du laddat upp dina filer i ansökan får du möjlighet att för varje fil ange titel, årtal, teknik, storlek och beskrivning.
    Antal filer: 5-10
    Filformat och max storlek: jpg (2 MB), mp3 (20 MB), mp4 och mov (50 MB)

    Kan jag skicka ansökan på papper?

    Vi rekommenderar i första hand vår e-tjänst. Då du får bättre kontroll på att ansökan är registrerad och du kan följa ditt ärende via ”Mina sidor”. För dig som inte har tillgång till en dator finns också möjlighet att att skicka in en ansökan på papper.

    Ansökan på papper

  • När ansökan kommer in till Konstnärsnämnden kontrollerar vi att du uppfyller alla formella krav.  Ledamöterna i Bildkonstnärsfondens Internationella grupp läser sedan din ansökan. Ledamöterna är utövande konstnärer eller sakkunniga inom konstområdet. Minst tre personer läser varje ansökan.  Bildkonstnärsfonden väljer ut 3–5 kandidater för residenset varpå residensets ledning gör ett första- och andrahandsval. Beslutet fattas därefter av Bildkonstnärsfonden.

    Om en ledamot är jävig i förhållande till någon sökande får denne inte vara med i beredning och beslut av den ansökan.

    Så motverkar vi jäv

    Ledamöter i Bildkonstnärsfonden under organisation

    Läs om beslutandegruppernas arbete

    Hur sker urvalet?

    Urvalet baserar sig på kvaliteten på den konstnärliga verksamheten och den sökandes ekonomiska behov. Det innebär att vi bedömer kvaliteten på de arbetsprover och det referensmaterial som du skickar in. Samtidigt gör vi också en bedömning av dina ekonomiska behov. Det kan till exempel kan innebära att vi inte prioriterar en sökande som har högre inkomster eller nyligen fått andra bidrag eller stipendier.

  • Stipendiet behöver inte redovisas ekonomiskt, men stipendiaten rapporterar kring vistelsen efter hemkomst.

  • Stipendiet är inte skattepliktigt.

  • Om du beviljas ett residensstipendium skall det i all kommunikation om vistelsen framgå att den genomförts med stöd av Konstnärsnämnden. Använd skrivningen ”med stöd av IASPIS – Konstnärsnämndens internationella program för bild och form”. Använd IASPIS logotyp i sammanhang där det är lämpligt.

    Så använder du vår logotyp

Vanliga frågor kring ansökan