Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Birgit Cullberg-stipendiet

Birgit Cullberg-stipendiet delas årligen ut till en ung koreograf. Stipendiet instiftades 1998 av regeringen i samband med Birgit Cullbergs 90-årsdag. Regeringen gav då Konstnärsnämnden i uppgift att fördela stipendiet.

  • Stipendiet är på 200 000 kronor
  • Stipendiet delas ut utan ansökan.

Sindri Runudde är 2024 års Birgit Cullberg-stipendiat

Foto: Chrisander Brun

”A Sensoral Lecture” är ett solo av och med Sindri Runudde som turnerat i åtta länder. Verket är signifikant för hens konstnärliga uttryck med berättande, fysiologisk poesi samt humoristiska och sinnesfulla danser.

”A Sensoral Lecture” är ett solo av och med Sindri Runudde som turnerat i åtta länder. Verket är signifikant för hens konstnärliga uttryck med berättande, fysiologisk poesi samt humoristiska och sinnesfulla danser.

Konstnärsnämnden tilldelar dansaren och koreografen Sindri Runudde årets Birgit Cullberg-stipendium på 200 000 kronor.

– Jag blev lite skraj när Konstnärsnämnden ringde, för jag trodde jag va sen med rapporteringar. Men så visade det sig vara nåt helt annat!  Jag är otroligt glad och överraskad och vill uttrycka ett stort tack för denna uppmuntran att fortsätta med min och allas våran dans!

Arbetsgruppen för dans och cirkus som har fattat beslutet ger följande motivering:

Sindri Runudde är en mångsidig dansare och koreograf med bakgrund i såväl dans som cirkus. Sindris konstnärskap kännetecknas av en nyfiken lekfullhet som tar sig an allt från imaginärt djurliv i ”Sälskap”, seniorer som balettdansare i projektet ”Dancing in your shoes” till att släppa fram frisersalongens inre demoner i ”Cosmetic Demons”.

Sindris verk involverar en mångfald av kroppsliga och sinnliga praktiker, ofta kombinerade med sång, text och personliga berättelser. Genom humoristiska ordlekar och metaforer bjuds vi som publik in i sensoriska upplevelser, betraktelser av livet och möjliga världar.

Sindris arbete har över tid presenterats i en mängd olika scenkonstrum och på spelplatser som sträcker sig från söder till norr, runtom i världen, där arbetet nått såväl den etablerade danspubliken som den nya åskådaren. Hens medarbetare är både professionella och amatörer, unga och gamla. Sindri arbetar med allt från communityprojekt och undervisning till verk för de stora scenerna.

Med ständigt bibehållen nyfikenhet och konstnärlig integritet rör sig Sindri mellan och inom alla dessa olika sammanhang och format. Hens konstnärskap har ett queerfeministiskt perspektiv och med sitt ofrånkomligt starka engagemang i funktionsfrågor inspirerar och driver Sindri danskonstens utveckling i outforskade riktningar.

Tidigare stipendiater:

Erik Linghede, 2023
Ellen Söderhult, 2022
Nicole Neidert, 2021
Dinis Machado, 2020
Rachel Tess, 2019
Anna de Mesquita och Leandro Zappala, 2018
Martin Forsberg, 2017
Alma Söderberg, 2016
Alexander Ekman, 2015
Zerjon Abebe, 2014
Malin Elgán, 2013
Jefta van Dinther, 2012
Jeanette Langert, 2011
Christer Lundahl och Martina Seitl, 2010
Björn Säfsten, 2009
Dorte Olesen, 2008
Gunilla Heilborn, 2007
Johan Inger, 2006
Anna Vnuk, 2005
Jens Östberg, 2004
Kenneth Kvarnström, 2003
Örjan Andersson, 2002
Birgitta Egerbladh, 2001
Pär Isberg, 2000
Lena Josefsson, 1999