Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Tidigare stipendiater av Stora musikstipendiet

Christer Bothén

Motivering till  Stora Musikstipendiet 2023:

Musikkonstnären Christer Bothén har alltid varit på jakt efter nya instrument, spännande uttryck och utmanande ljuduniversum. Genom ett aktivt lyssnande och med en ödmjuk följsamhet, har han tidigt funnit vägen fram till samspel med både musikaliska storheter och med unga konstnärer. Den lustfyllt erövrade kunskapen har han omsorgsfullt fört vidare genom att själv växa ut till en musikalisk skatt och en högt respekterad mästare.

Christer som började spela klarinett som tolvåring har i sju decennier varit trogen sitt instrument, men även lärt sig spela harplutan Donso n’ Goni genom att bosätta sig i Mali i början av 70-talet. Han har studerat gnawamusik i Marocko för att ytterligare vidga sitt musikaliska uttryck.

Förteckningen över band och samarbeten i Christer Bothéns musikkatalog är väldigt omfattande. Här följer ett par röster om hans konstnärskap:

– Christer är en maestro som inspirerat mig för evigt. Kompromisslös och helt dedikerad i allt han gör. Att dela öronblick med Christer är en gåva. Han har lärt mig att dela musik och tid ger liv, säger saxofonisten Mats Gustafsson.

– För mig är Christer musikalisk poesi, koboltblå eller rostbrun, med luft fylld av dagg eller sand, oavsett om han spelar basklarinett eller guimbri. Ett musikaliskt oväder, en komplex naturkraft. En bergsbestigare och en djuphavsdykare, säger sångaren och komponisten Mariam Wallentin.

Produktionen av konstnärsporträttet i videoformat : Carl Magnus Lindström (fotograf), Kristoffer Ljungqvist (klippare) och Petra Markgren Wangler (producent).

Lena Willemark

Motivering till  Stora musikstipendiet 2022:

Musikern och komponisten Lena Willemark – med sina rötter djupt rotade i den förtida folkmusikens mylla – tillför ständigt nutida näring, lustfylld energi och kroppslig mikrotonalitet till de gränsöverskridande konstverk hon är med och skapar. Lena utmanar i sin konst förutfattade meningar och synsätt medan hon parallellt utvecklar sin lyskraft som levande förebild för medmänniskor och andra musikkonstnärer.

– Jag är helt enkelt otroligt glad och stolt, säger Lena om att ha fått Stora musikstipendiet.

Lena Willemark, riksspelman sedan 1978, har i decennier låtit sin röst höras i flera musikaliska uttryck, såväl på scen som på fäbodvallar. Lena har även fiol och spilåpipa på sin instrumentlista.

Förteckningen över samarbeten i hennes konstnärliga värv som musiker och komponist är minst lika lång som omfattningen av hennes diskografi.

– Lena är en unik musikant och en omistlig spelkamrat. Alltid på väg, alltid trogen sin inre musikaliska kompass, säger Ale Möller.

– Lena och jag har samarbetat i 40 år. Att ha med Lena är alltid ett trumfkort. Alla blir djupt berörda och inspirerade, det gäller både publik och medmusiker, säger komponisten Karin Rehnqvist när hon beskriver deras arbetsrelation.

Hans Ek

Motivering till Stora musikstipendiet 2021:

Arrangören, komponisten och dirigenten Hans Ek tilldelas Konstnärsnämndens Stora musikstipendium för sin musikkonst – en passionerad smältdegel av oväntade möten, historisk resonans och unika ljudlandskap. Hans är en musikalisk brobyggare som skapar nya gedigna vägar både internationellt och konstnärligt.

Hans Ek är en musikkonstnär som verkar höra möjligheter i allt, som brinner av ärlighet och skapar lysande musik, oavsett vilket grundmaterial han använder. Han besitter förmågan att sömlöst binda ihop dåtid med nutid och olika musikaliska världar med varandra, något som har gett honom en betydande plats i Skandinaviens orkesterliv.

Under hans konstnärliga ledning har vitt skilda aktörer och koncept fått möta orkesterns klangvärld – allt från opera, jazz och kammarmusik till elektronisk dansmusik, krautrock och konstpop. Omisskännlig, överraskande och smart i sin röst som arrangör. Även om han är mest känd för dessa yrkesroller, är han även aktiv som komponist.